Solceller med bergvärme – nu kan du tjäna pengar på värmepumpen

I takt med att både värmepumpar och solceller utvecklas och blir allt mer effektiva så har bergvärme kombinerat med solceller blivit allt vanligare. Två miljövänliga energiformer som kompletterar varandra på ett bra sätt gör att en husägare med rätt förutsättningar kan få i princip all sin värme från solen, antingen direkt på solcellerna, eller solvärmen som ligger lagrad i berggrunden där bergvärmepumpens slang finns.

Den stora fördelen med att kombinerad bergvärme/solvärme är att solcellerna levererar nästan all värme under sommarmånaderna samt en stor andel även under vår och höst. Det gör att bergvärmepumpen och ditt borrhål ”avlastas” och kan återhämta sig, och på så vis vara ännu mer effektiv under de kallare månaderna på året.

Så fungerar solceller med bergvärme

Bergvärmepumpen fungerar på sedvanligt vis (genomgång av bergvärme här). Solcellerna är däremot det fina i kråksången. Det du dock alltid bör ha i åtanke är att det är en mer komplex historia att kombinera två energiformer på detta vis. Detta ställer höga krav på den du anlitar för installationen, och därigenom även på dig som kund. Därför är det bra att börja här med en överblick över hur bergvärme och solceller kan verka tillsammans:

1. Det första steget är att inventera dina behov i dagsläget – hur värmer du upp ditt hus, vad betalar du för det, hur många kWh el gör du av med per år (på värme och varmvatten)?

2. Sedan bör du givetvis se till att du har möjlighet att använda både bergsvärme och solceller. Har du en tomt med minst fyra meter till huset och minst tio meter till närmsta tomtgräns? Det krävs för att kunna borra borrhålet (dock kan avståndet till tomtgränsen vara mindre om du får din grannes tillstånd).

3. Därefter bör du börja processen med att jämföra priser på installation av bergvärme och solceller. En tumregel är att minst jämföra tre olika prisförslag men helst ytterligare några. Det kan i slutändan göra att du sparar många tusen kronor samt att chansen för en framgångsrik installation ökar genom att du verkligen valt den bästa bergvärmeinstallatören.

När är kombinerad värmepump med solvärme ett bra alternativ?

Då det är en hög startkostnad för att installera bergvärmepump med solceller så är det främst ett alternativ för dig med stort hus och höga energikostnader. Fördelen är att du efter den kostsamma installationen kommer kunna sänka dina kostnader rejält då du helt enkelt betalar mycket mindre per kWh än tidigare.

Hus med solceller och bergvärme.
Hus med solceller och bergvärme.

Så har du ett hus som drar mycket energi, samt plats för att placera solcellspaneler (helst i 60 graders lutning) i söderläge – då har du perfekta förutsättningar för att sänka dina uppvärmningskostnader rejält. Att minska sin energiförbrukning med upp till 20 000 kWh – eller mer – är inte omöjligt med rätt förutsättningar. Detta ger en rejäl besparing som direkt märks i plånboken.

Det finns även de som inte i första hand går på de ekonomiska fördelarna utan vill skaffa solceller samt bergvärmeinstallation eftersom det är klimatsmart och ett konkret sätt att som individ bidra till en mer hållbar värld för våra barn och barnbarn.

Hur hitta rätt installatör av bergvärme och solceller?

Det finns några olika sätt att gå tillväga:

✓ Hör dig för i grannskapet. Bergvärmepumpar blir allt vanligare på svenska villatomter och sannolikt har du flera grannar som gjort en installation och eventuellt kan rekommendera en installationsfirma. Betänk dock att inte alla installatörer behärskar installationer av kombinerade solcells-/bergvärmelösningar, men ju fler du frågar desto större chans att hitta rätt.

✓ Använda digitala hjälpmedel för att få kontakt med kunniga företag. Ett kostnadsfritt sätt är att gå via www.bergvarme-info.se och där fylla i ett formulär som sedan går ut till fem olika bergvärmeinstallatörer verksamma i din kommun som hör av sig med sina prisförslag till dig.

✓ Använda en katalogtjänst (Eniro, Hitta, med flera), där du helt enkelt söker upp lokala installatörer.

Skriv gärna en kommentar med frågor eller synpunkter kring bergvärme och solceller.

Rulla till toppen